از زمان انتشار ویندوز ۱۰، نگرانی‌های زیادی در مورد اطلاعاتی که مایکروسافت از کامپیوترهای شخصی جمع‌آوری می‌کرد وجود داشت، چراکه مایکروسافت نسبت به اطلاعاتی که از راه دور جمع‌آوری می‌کرد بسیار مخفیانه عمل ‌می‌کند.

مایکروسافت

در حال حاضر، این فرآیند در حال تغییر است و ازآنجاکه مایکروسافت می‌خواهد نسبت به جمع‌آوری اطلاعات از کاربران شفاف‌تر عمل کند.

در حال حاضر سه گزینه به نام‌های پایه(۱)، پیشرفته(۲) و کامل(۳) برای کاربران ویندوز ۱۰ در بخش جمع‌آوری داده‌های تشخیص داده شده(۴) وجود دارد و این در حالی است که هیچ گزینه‌ای مبنی بر عدم فرستادن اطلاعات به مایکروسافت وجود ندارد.

همچنین، این شرکت هرگز به‌صورت دقیق مشخص نکرده است که با انتخاب هر گزینه چه اطلاعاتی از کاربر موردنظر جمع‌آوری می‌شود، که به همین علت نگرانی‌های بسیاری در ارتباط با حفظ حریم خصوصی توسط کاربران هوشیار در این زمینه ایجاد شده است.

اما برای اولین بار و با انتشار به‌روزرسانی Windows 10 Creators Update مایکروسافت فاش کرده است که چه اطلاعاتی از کامپیوتر شخصی شما جمع‌آوری می‌کند و این به‌روزرسانی به نزدیک ۲ سال جمع‌آوری اطلاعات به‌صورت مخفی توسط مایکروسافت پایان داد.

این به‌روزرسانی که از تاریخ ۱۱ آوریل ۲۰۱۷ برای کاربران و به‌صورت رایگان در دسترس خواهد بود همراه با بخش جدید تنظیمات حریم خصوصی خواهد بود.

 

در طی فرآیند پیاده‌سازی به‌روزرسانی موردنظر، یک صفحه مربوط به تنظیمات حریم خصوصی برای شما نمایش داده خواهد شد که از شما می‌خواهد یکی از گزینه‎های زیر را انتخاب کنید:

موقعیت‌یابی(۵): به ویندوز و برنامه‌ها اجازه می‌دهد تا موقعیت شما را درخواست داده و داده‌های در ارتباط با آن را با مایکروسافت به اشتراک گذارند.

تشخیص صدا(۶): به Cortnana و برنامه‌های مربوط به Windows Store اجازه می‌دهد تا صدای شما را ارزیابی کنند و داده‌های مربوطه را جهت بهبود این گزینه به مایکروسافت ارسال کنند.

تجربیات مربوط به داده‌های تشخیص داده شده(۷): به مایکروسافت اجازه می‌دهد تا از داده‌های تشخیص داده شده از کامپیوتر شما استفاده کرده و با استفاده از این داده‌ها پیشنهاد‌های خود را ارائه دهد.

تبلیغات مربوطه(۸): به برنامه‌ها اجازه می‌دهد تا از شناسه‌های تبلیغاتی استفاده کند تا تبلیغات جالب‌تری را بر اساس برنامه‌هایی که استفاده می‌کنید برای شما ارسال کند.

در روز چهارشنبه ۵ آوریل ۲۰۱۷، مایکروسافت یک لیست بسیار بزرگ از داده‌های تشخیصی را بر روی وب‌سایت TechNet خود منتشر کرد که شامل بررسی‌های سطح پایه و سطح کامل بود که نشان می‌داد چه داده‌هایی توسط مایکروسافت جمع‌آوری‌شده است.

پایه: سطح پایه، اطلاعات محدودی را که برای تشخیص دستگاه و تنظیمات آن ضروری است را جمع‌آوری می‌کند. این داده‌ها شامل داده‌های پایه دستگاه، داده‌های مرتبط با کیفیت، سازگاری برنامه‌ها و Windows Store است.

 کامل: سطح کامل داده‌های مربوط به این ۹ بخش را جمع‌آوری می‌کند: داده‌های رایج، داده‌های نصب و فهرست نرم‌افزارها، داده‌های استفاده از محصولات و خدمات، داده‌های مرورگر، جستجو و درخواست، داده‌های مصرف محتوا(۹)، پیوند‌دهی، تایپ کردن و گفتارهای ضبط‌شده و داده‌های مربوط به صدور مجوز و خرید.

رئیس بخش ویندوز شرکت مایکروسافت یعنی Terry Myersonدر یک وبلاگ که در روز چهارشنبه ۵ آوریل ۲۰۱۷ منتشر شده است، گفته است که مایکروسافت امیدوار است این شفاف‌سازی به کاربران اجازه دهد انتخاب‌های آگاهانه‌تری داشته باشند.

این شفاف‌سازی در جمع‌آوری داده‌های تشخیصی بعد از گذشت ۲ سال از منتشر شدن ویندوز ۱۰، شاید جواب مایکروسافت به رگلاتورهای اتحادیه اروپا باشد که به‌صورت عمومی این شرکت را در ارتباط با موارد حفظ حریم خصوصی در ۱ سال گذشته تحت فشار گذاشتند.

در ماه فوریه ۲۰۱۷، رگلاتورهای اتحادیه اروپا اعلام کردند که هنوز نسبت به تغییرات انجام شده در ارتباط با حریم خصوصی و اعلام شده توسط مایکروسافت ناراضی هستند و به دنبال شفاف‌سازی بیشتر این مسئله توسط این شرکت هستند.

Marisa Roger که مسئول حریم خصوصی شرکت مایکروسافت در بخش ویندوز است گفته است که این شرکت قصد دارد تا اطلاعات بیشتری را در ارتباط بااینکه ویندوز ۱۰ چگونه با مقررات عمومی حفاظت از داده‌های اتحادیه اروپا سازگاری دارد، منتشر کند.

 

منابع

[۱] http://thehackernews.com/2017/04/microsoft-10-privacy.html


(۱) Basic
(۲) Enhanced
(۳) Full
(۴) diagnostics data collection
(۵) Location
(۶) Speech Recognition
(۷) Tailored experiences with diagnostic data
(۸) Relevant ads
(۹) content consumption